rolada z mandarynkami

16533

składniki na ciasto biszkoptowe:
50 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
110 g cukru pudru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
30 ml oleju
30 ml mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Żółtka miksujemy z 60 g cukru pudru. Dodajemy mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo pozostały cukier puder i miksujemy. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 26 cm x26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 170-180 st. C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu przekładamy ciasto na nowy papier do pieczenia spodem do góry, usuwamy papier na którym ciasto się piekło i zwijamy z nowym papierem w roladę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na nadzienie:
200 ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
5 g żelatyny żelatyny
ok. 20 ml wody
ok. 6 małych mandarynek +1 do dekoracji

wykonanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i miksujemy do połączenia. Mandarynki obieramy.

Wystudzone ciasto rozwijamy. Wykładamy równomiernie ok. 3/4 części śmietany. Przy jednej z krawędzi ciasta układamy mandarynki, jedna przy drugiej. Zwijamy roladę tak aby łączenia ciasta były pod spodem. Schładzamy w lodówce przez ok. 1-2 godz. Przed podaniem dekorujemy pozostałą śmietaną i cząstkami mandarynki. Kroimy bardzo ostrym nożem, podajemy na talerzykach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here