składniki na ciasto półkruche:
200 g mąki
80 g cukru pudru
80 g masła lub margaryny
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
200 ml śmietany kremówki 30-36%
3 jajka
250-300 g cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 60 min. w ok. 170 -180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na wystudzony sernik wykładamy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami.
dodatkowo:
3-4 łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów HELIO
ok. 75 g orzeszków ziemnych, solonych, posiekanych