czekoladowa panna cotta z galaretką truskawkową

3721

składniki na warstwę z galaretki:
1 galaretka truskawkowa
300 ml gorącej wody
kilka truskawek

wykonanie:
Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy a następnie rozlewamy do ok. 6 słoiczków po ok. 125 ml pojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia.

składniki na czekoladową panna cottę:
150 ml mleka
150 ml śmietanki kremówki
20 g cukru lub do smaku
40 g czekolady deserowej
20 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka kakao
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Mleko, śmietankę, cukier oraz kakao doprowadzamy do zagotowania, odo czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia a następnie rozlewamy na stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki, do stężenia. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną wymieszaną z kakao i cukrem, /tartą czekoladą, świeżymi truskawkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here