składniki:
550-600 g mąki
45 g drożdży
250 ml piwa
3 żółta
1 jajko
50 g masła
60 g cukru
1 szczypta soli
opcjonalnie: 2 łyżki spirytusu
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnim piwem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ciasto będzie trochę luźne. Ciasto przekładamy np. do dużej, szklanej miski, oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 60-90 min.) Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy i wykrawamy np. szklanką krążki (ok. 20-25 szt. w zależności jaką mamy szklankę). Układamy na ściereczce lub delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką do podrośnięcia. Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Nadziewamy np. powidłem śliwkowym (szprycujemy strzykawką cukierniczą) i oprószamy cukrem pudrem.