kruchutkie serduszka a la markizy

266
[Głosów:3    Średnia:5/5]

składniki:
170 g mąki
150 g masła, schłodzonego
1 jajko
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, Forujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy (możemy troszkę podsypywać ciasto mąką). wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 12 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

składniki na masę:
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
1/2 łyżki mleka w proszku lub do smaku
ziarenka z 1/4 laski wanilii lub parę kropli ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier puder, miksujemy. Na końcu dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Gotową masą (cienką warstwą) przekładamy ciasteczka. Jeśli koś woli grubszą warstwę masy to proponuję podwoić składniki masy.

(Visited 153 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here