kruchutkie serduszka a la markizy

1542

składniki:
170 g mąki
150 g masła, schłodzonego
1 jajko
3 łyżki kakao
50 g cukru pudru

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, Forujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy (możemy troszkę podsypywać ciasto mąką). wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 12 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

składniki na masę:
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
1/2 łyżki mleka w proszku lub do smaku
ziarenka z 1/4 laski wanilii lub parę kropli ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier puder, miksujemy. Na końcu dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Gotową masą (cienką warstwą) przekładamy ciasteczka. Jeśli koś woli grubszą warstwę masy to proponuję podwoić składniki masy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here