mus czekoladowy z malinami

4974

składniki na mus malinowy:
200 g malin w soku własnym 😉 wraz z sokiem lub świeżych lub mrożonych
6 g żelatyny
ok. 30 g cukru, do smaku, w zależności jakie mamy owoce, słodkie czy kwaśne
30 -40 g wody, ciepłej

wykonanie:
Maliny miksujemy z cukrem na mus. (Ja użyłam malin z syropem i nie potrzebowałam już dodawać cukru) Żelatynę namaczamy w wodzie i dodajemy do lekko podgrzanego musu malinowego, dokładnie mieszamy. Przekładamy w równych porcjach do pucharków/słoiczków (u mnie wyszło 6 małych słoiczków). Wstawiamy do lodówki aby mus stężał.


składniki na mus czekoladowy:

200 ml śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
1/2 łyżeczki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej

wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekoladę mleczną oraz deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do żółtek dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy. Wlewamy ok. 100 ml śmietanki i miksujemy do połączenia się składników, w razie potrzemy chwilkę podgrzewamy aby czekolada połączyła się z kremówką. Odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietankę ubijamy i dodajemy ją do wystudzonej mieszanki czekoladowej. Chwilkę miksujemy. Całość schładzamy w lodówce na ok. 50-10 min., a następnie miksujemy, ubijamy na gęsty musowy krem. Przekładamy na stężamy mus malinowy. Dowolnie dekorujemy np. malinami, listkami mięty lub melisy. Schładzamy i podajemy.

inspiracja z przepisu Pawła Małeckiego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here