składniki na ok. 6 szt.:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
80-100 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
60 g masła, miękkiego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie:
skórka z otartej 1/2 cytryny lub pomarańczy lub troszkę esencji cytrynowej lub pomarańczowej
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier a następnie jajka, cały czas miksując. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu dodajemy np. otartą skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem.