składniki:
360 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 -100 g cukru
200 g masła, schłodzonego
1 jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
wykonanie:
Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty np. zajączki, jajka, baranki. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dowolnie dekorujemy np lukrem królewskim lub rozpuszczoną czekoladą, kolorowymi cukiereczkami.
składniki na lukier:
ok. 30 g białek
ok. 150 g cukru pudru
5 kropli soku z cytryny
dowolne barwniki spożywcze
wykonanie:
W miseczce dokładnie mieszamy białka z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Dzielimy na kilka części i do każdej dodajemy po parę kropel (jeśli używamy w płynie) barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.
Jak długo mogą takie ciasteczka „czekac” na spożycie? 🙂 Mogą leżeć szczelnie zamknięte przez tydzień?
Kruche ciasteczka można upiec wcześniej (np. tydzień przed) i przechować je w szczelnym pojemniczku, a np. 3-4 dni przed podaniem dopiero przełożyć dżemem lub lemon crud.