makowo wiśniowa fantazja

11218

składniki na biszkopt z makiem:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
70 g maku
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia


wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej i wodę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blat.

składniki na masę budyniową:

500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Maso miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki wiśniowe
400 g wiśni z syropu lub kompotu, odsączonych
250 ml syropu lub kompotu z wiśni
500 ml wody

wykonanie:
Wodę mieszamy z syropem lub kompotem, zagotowujemy i zalewamy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

wykonanie ciasta:
Jeden blat makowy wkładamy do foremki. Wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masę wykładamy lekko tężejącą galaretkę. Przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Ewa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here