ciasto Hucułka vel Hukzulka

12055

składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
6 żółtek
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy od wielkości żółtek, jeśli ciasto jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części, z każdej odcinamy jeszcze po ok. 1/5 części (na wierzch), małe porcje ciasta wkładamy do lodówki. Każdą większą porcję rozwałkowujemy, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (ok. 22x33cm, wyłożonych papierem do pieczenia) i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min.

dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
80 g orzechów włoskich, posiekanych
1 kisiel np. wiśniowy
6 białek
100 g cukru pudru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i miksujemy na jednolitą masę.

Na pierwszym schłodzonym blacie ciasta rozsmarujemy 1/2 część dżemu porzeczkowego. Posypujemy 1/2 porcją posiekanych orzechów i wykładamy 1/2 część ubitych białek. Na wierzch ścieramy 1 porcję pozostałego schodzonego ciasta. Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta. Jeśli mamy duży piekarnik to możemy upiec dwa placki na raz. Ja piekłam osobno co za tym idzie ubiłam najpierw pianę z 3 białek z połową cukru i połową kisielu.

Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 – 35 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem:
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka masy kajmakowej z kawałkami orzechów Helio 560 g

wykonanie:
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy do połączenie się składników. Gotową masę wykładamy równomiernie na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem.

Rada:
Polecam używać dobrej jakości mas kajmakowych / krówkowych, gdyż tanie masy zawierają dużą ilość olejów i przy ich użyciu masa nie jest stabilna. W tym przypadku masa Helio sprawdziła się idealnie. Jak widać na zdjęciach masa nie „płynie” 🙂 a jest zwarta 🙂

  • wpis zawiera lokowanie produktu

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here