składniki na ciasto kruche:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 żółtka
250 g masła
2 łyżki zimnej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce.
składniki na warstwę orzechową:
100 g orzechów włoskich zmielonych
100 g orzechów włoskich posiekanych
200 g cukru pudru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, aż powstanie jasna masa. Dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno a następnie dodajemy bo masy orzechowej i delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy w ok. 170 st. C, aż będzie rumiane.
składniki na masę kokosową:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
125 ml mleka
110 g cukru
90 g wiórek kokosowych
wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz wiórka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę kokosową i miksujemy do połączenia się.
dodatkowo:
biszkopt z 3 -4 jajek
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa (np. przepis tutaj)
wykonanie ciasta:
Na ciasto z wkładką orzechową rozsmarowujemy kilka łyżek powidła śliwkowego a następnie całą masę kokosową. Nakładamy biszkopt, lekko dociskamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy, ja posypałam wirkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami.
inspiracja z przepisu s. Anastazji
chyba przepis nie został podany kompletny
No tak, zapomniałam o powidle śliwkowym. Już dopisałam.