
składniki:
200 g mąki
60 g kakao
160 g cukru
2 jajka
250 ml kefiru
100 ml mleka
100 g masła (roztopionego)
2 łyżki powidła śliwkowego (ok. 60 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
opcjonalnie:
100 g posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej
wykonanie:
Kefir, mleko, jajka, roztopione masło, powidła oraz cukier dokładnie mieszamy w misce, aż składniki dobrze się połączą. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wsypujemy suche składniki do mokrych. Całość mieszamy tylko do momentu, aż masa będzie jednolita, nie dłużej. Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Porcja wystarczy na 12 muffinek oraz 4 dodatkowe osobne foremki. Muffiny pieczemy w ok. 170°C przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
