francuskie paluchy z cynamonem

4388

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka cynamonu mielonego
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
dodatkowo:
lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier)

wykonanie:
Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki o szerokości ok. 2-3 cm szerokości, zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie przecinamy je na pół (w poprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu polewamy lukrem.

paluchy_z_cynamonem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here