zapiekane bakłażany po katalońsku

2107

składniki:
3 bakłażany
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 500- 800 g boczku, wędzonego
3 ząbki czosnku
1/2 czerstwej bułki
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz
opcjonalnie sok z cytryny
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku. Bakłażany myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia i przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrążamy miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka i przy pomocy np. widelca mieszamy i rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany w drobną kostkę boczek, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą,  pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min.

składniki na sos:
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wytrawnego wina
125 ml bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
masło do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:
Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Upieczone bakłażany podajemy z sosem.

baklazan_po_katalonsku

2 KOMENTARZE

  1. Faktem jest, że dobrze zrobiony bakłażan, to naprawde gwarancja dobrego smaku. Hiszpanie i ich Tapas to mistrzostwo świata. Ja kiedy robiłam faszerowanego bakłażana skierowałam sie jednak do żródeł czyli kuchni tureckiej. Mając tam jakieś doświadczenie, uważam, że kuchnia turecka jest przodownikiem w kwestii faszerowanych warzyw. Ani Włosi ani Hiszpanie ie dorównują wuczuciu Turków. . Subiektywna opinia. Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here