RSS

knedle ze śliwkami

Wrzesień 15

knedle_ze_sliwkami

składniki na ciasto:
700 g ziemniaków
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 jako
sól

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie)

składniki na nadzienie i dodatki:
ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych  (wypestkować)
masło
bułka tarta
cukier puder
śmietana
cynamon

knedle_ze_sliwkami1

knedle_ze_sliwkami2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 15 września 2016 in dania główne, makarony i kluski, pierogi

2 komentarze

Tags: , , , , ,

2 responses to “knedle ze śliwkami

  1. kasiac

    15 września 2016 at 08:43

    jak ja lubię knedle! Tylko raz jadłam w tym roku, muszę powtórzyć:)

     
    • Aśka

      15 września 2016 at 13:03

      ja też lubię 🙂 Choć za farszem owocowym nie przepadam to te mi bardzo smakowały 🙂 bo chyba była dobra śliwka węgierka 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *