RSS

chaczapuri z patelni

Styczeń 20

składniki  na ciasto:
1000 g mąki orkiszowej lub pszennej
ok. 500 ml letniego mleka
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki oleju

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z 2 łyżami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz stopniowo letnie mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

składniki na farsz:
ok. 250 g sera feta
ok. 250 g mozzarelli
1 jajko

wykonanie:
Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem.

Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając szczelnie farsz w środku. Spłaszczamy, formując placek lub podsypujemy ciasto mąką i wyrabiając wtłaczamy farsz w ciasto. Gotowe ciasta formujemy na okrągłe placki (wielkości patelni) i smażymy na suchej patelni, na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron.

 

Posted by on 20 stycznia 2017 in bułki, pieczywo, przekąski przystawki

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *