
składniki:
300 ml wódki orzechowej (np. Soplica orzech laskowy)
50 ml spirytusu
500 ml mleka zagęszczonego (z kartoniku)
4 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
szczypta sody
wykonanie:
Mleko podgrzewamy z cukrem, zanim zacznie się gotować dodajemy wanilię. Gdy mleko zacznie się pienić zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy sodę cały czas mieszając. Gotujemy przez ok. 30 min. nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wyjmujemy wanilię i odstawiamy mleko do ostygnięcia. Gdy mleko będzie zimne przelewamy do butelki, dodajemy wódkę, spirytus, wstrząsamy i odstawiamy na dzień aby składniki się „przeżarły”.


























![porterówka [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/12/porterowka1b1.jpg)
![likier truskawkowo różany [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/likier_truskawka_roza.jpg)
![domowy likier jajeczny – ajerkoniak [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/03/likier_jajeczny.jpg)
![likier kawowy [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/ngg_featured/likier_kawowy_3.jpg)

![likier kawowy – pyszny i bardzo łatwy [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/ngg_featured/likier_kawowy_d.jpg)


