galaretka z wina i pianką śmietankową [+18]

2494

składniki na galaretkę:g
200 ml czerwonego wina
5 g żelatyny
1/4 szkl cukru

wykonanie:
Żelatynę mieszamy w 1 łyżce ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku lekko podgrzewamy wino z cukrem, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przelewamy do pucharków i schładzamy w lodówce do zastygnięcia.

składniki na piankę śmietanową:
100 ml galaretki truskawkowej rozpuszczonej i lekko tężejącej
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru

wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie przekładamy krem do pucharków na stężałą galaretkę z wina. Odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki, do zastygnięcia. Gotowy deser dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami i tartą czekoladą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here