sałatka z tuńczykiem i krakersami

741
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki:
180 g tuńczyka w oleju
30 g cebuli
70 g sera żółtego
3 jajka
6 łyżek majonezu
słodka papryka w proszku
pieprz
szczypiorek
27 szt solonych krakersów

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż na pół i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz doprawiamy sproszkowaną papryką. Ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem i doprawiamy pieprzem.

Na deseczce rozkładamy warstwę krakersów 9 szt., wykładamy na nie ser z majonezem, warstwę krakersów, tuńczyka, warstwę krakersów, dociskamy. Następnie wykładamy białka z majonezem i żółtka. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz. a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i kroimy na 9 części.

(Visited 16 593 times)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here