komunijna sałatka warstwowa

26245

składniki:
250 g szynki konserwowej
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
5 jajek
1 słoik selera konserwowego
2 pory
150 g sera żółtego
majonez (u mnie domowej roboty)
sól, pieprz

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast białka na grubych oczkach. Pory kroimy w półplasterki i solimy oraz posypujemy pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę.

Selera i ananasa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo:
ananasa – 1/2 część pora – selera – żółtka – szynkę – majonez – białka – kukurydzę – drugą część pora – majonez – ser żółty

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here