domowy chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie

4574


składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
150 g mąki orkiszowej razowej
300 g zakwasu (ja użyłam żytniego)
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka cukru brązowego
350 ml letniej wody

wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz.
Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (12 x 21 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 2 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 30 min. Po ok. 15 min. sprawdzamy czy się nie przypala jeśli tak to przykrywamy papierem.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here