składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
150 g mąki orkiszowej razowej
300 g zakwasu (ja użyłam żytniego)
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka cukru brązowego
350 ml letniej wody
wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz.
Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (12 x 21 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 2 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 30 min. Po ok. 15 min. sprawdzamy czy się nie przypala jeśli tak to przykrywamy papierem.
Domowy chlebek-pyszności:)
dokładnie 🙂 ten smak… i zapach… 🙂 można zajadać się z samym masłem 😉