łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

3009

składniki:
500 g mąki
100 g cukru
220 g mleka
1 jajko
40 g drożdży
80 g miękkiego masła
1 szczypta soli
300 g świeżych truskawek
opcjonalnie: cukier puder do posypania

wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy  45-50 min. w 180 st. C.

składniki na kruszonkę:
70 g mąki
50 g masła
50 g cukru

wykonanie:
Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta.

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj Słodkie okruszki Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here