składniki na ciasto francuskie:
składniki na ciasto podstawowe:
250 ml kwaśnej śmietany
350 g mąki
1 jajko
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
składniki na ciasto maślane:
250 g schłodzonej margaryny lub schłodzonego masła
100 g mąki
wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy.
Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki ciasta podstawowego w kopertę, tak aby ciasto maślane było zamknięte w cieście podstawowym, wałkujemy na prostokąt. Następnie składamy ciasto w 3 lub 4 części formując prostokąt i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie rozwałkujemy, składamy ponownie w 3 lub 4 części, formujemy prostokąt, wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Następnie dzielimy ciasto na dwie części każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x38cm). Przekładamy o wyłożonej papierem do pieczenia blaszek i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Opcjonalnie możemy użyć dwóch płatów gotowego ciasta francuskiego, które pieczemy na złoty kolor.
składniki na masę malinową:
ok. 12 łyżek musu malinowego
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
250 g masła
wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę.
Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
Ta masa jest cudownie puszysta, pyszna musiała być! 🙂