ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą

9253

składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych
1 jajko
1 łyża mleka
opcjonalnie:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca z otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka  urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

serduszka_francuskie

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here