domowy wielkanocny likier jajeczny – ajerkoniak [+18]

5639

*składniki:
4 surowe żółtka (jajka z domowego chowu)
300 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
160 g cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
200 ml spirytusu (lub w wersji łagodniejszej 300 ml wódki)
opcjonalnie:
ziarenka z 1/4 laski wanilii

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem z prawdziwą wanilią oraz opcjonalnie dodatkowo z ziarenkami z wanilii. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i zestawiamy z ognia. Żółtka przekładamy do garnka, i miksujemy na parze stopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Masę jajeczną odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z mlekiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając (uważając aby masa się nie ścięła). Gotowy likier przelewamy do butelki, zakręcamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Prze podaniem wcześniej wyciągamy z lodówki aby konsystencja likieru nie była za gęsta.

*Proporcje składników możemy zmieniać wg własnego smaku.

likier_jajeczny1

7 KOMENTARZE

    • Ja również się przymierzałam dość długo ale może dlatego, że ze sklepu mi nie bardzo smakował 😉 ten jest naprawdę smaczny 🙂 Oczywiście proporcję składników proszę sobie dobrać wg swojego smaku 🙂 i jajka obowiązkowo z kurnika „domowego” 🙂

  1. Jak ajerkoniak, to tylko domowy : ) U nas w domu przygotowuje się go w wersji łagodniejszej, raczej od wielkiego święta lub na jakąś rodzinną uroczystość. Jak dla mnie to likier doskonały – odpowiada mi jego słodki, konsystencja i piękny kolor. Jest prosty w przygotowaniu, choć trzeba uważać przy dolewaniu alkoholu. No i z pewnością warto dodawać prawdziwą, bardzo aromatyczną wanilię : ) Pozdrawiam

Skomentuj Iwona Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here