składniki:
330 g mąki
125 ml likieru adwokat (najlepiej z domowego przepisu tutaj)
200 g cukru
5 jajek
250 g masła
125 ml oleju
2 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
dodatkowo:
4-5 połówek brzoskwiń z syropu
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. /inspiracja z przepisu s. Anastazji/
Ale piękna babka 🙂
Dziękuję 🙂 polecam jest pyszna 🙂