warstwowa sałatka z brokułem

7433

*składniki:
1 główka brokuła
8 jajek
200 – 300 g szynki
400 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
szczypiorek
majonez
sól, pieprz

wykonanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie (po ugotowaniu powinien być lekko twardy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki oraz cebulę siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na maśle, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Szynkę roimy w małą kostkę. W salaterce układamy warstwowo: pieczarki, białka starte na tarce o grubych oczkach. Szynkę, następnie brokuły wymieszane z jedną łyżką majonezu i doprawione solą oraz pieprzem. Na końcu wykładamy żółtka roztarte widelcem, wymieszane z dwiema łyżkami majonezu i doprawione. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

*proporcje składników możemy dowolne zmieniać wg własnego smaku

salatka_z_brokulem1

salatka_z_brokulem

salatka_z_brokulem3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here