
składniki:
160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej
120 g masła
3 łyżki miodu
100 g cukru
30 g migdałów
30 g orzechów włoskich
45 g suszonej żurawiny
35 g suszonych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Bakalie siekamy. Ziarna orkiszu mielimy na mąkę. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier oraz miód i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy posiekane bakalie. Formujemy kulę. Odrywamy po kawałeczku ciast i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia ciasteczka się „rozpłyną”, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 – 15 min., na rumiano. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawimy na blaszce, aż stwardnieją.
Pysznie się prezentują!
Ze szklanką mleka muszą smakować wspaniale 🙂