grochówka z grzankami s. Anastazji

5589

składniki:
2 szkl suchego grochu
1 pietruszka
1 marchewka
1 mały kawałek pora
1 mały kawałek selera w korzeniu
1 łyżka tłuszczu
1 łyżeczka majeranku
ok. 2000 ml wody
sól, pieprz
dodatkowo:
grzanki
natka pietruszki

wykonanie:
Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotowych warzyw przekładamy zmiksowany groch, dodajemy majeranek, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

zupa_grochowa1

zupa_grochowa2

zupa_grochowa3

2 KOMENTARZE

    • Oczywiście, że można 🙂 ta wersja jest dla osób nie jadających mięska 😉 lub gdy akurat w kuchni chwilowy jego brak. A tak p propos bez mięska również smakuje bardzo dobrze 🙂

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here