składniki na biszkopt:
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g budyniu waniliowego
100 g cukru pudru
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, wymiary dna foremki) wyłożonej samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
składniki na wierzch:
ok. 400 g truskawek, mniej lub więcej w zależności od ich wielkości (tak aby przykryć ciasto)
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż i układamy na wystudzonym biszkopcie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.