
składniki na ciasto ucierane:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
2 jajka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 25 cm średnicy) pieczemy (bez termoobiegu) w 180 st. C przez ok. 20-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę z mascarpone:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
ok. 80 ml wody
wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie wkładamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, miksujemy do połączenia. Następie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzonym cieście. Wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć możemy przy pomocy grzebienia cukierniczego utworzyć wzorek i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
składniki na mus truskawkowy:
ok. 750 g truskawek
50 g cukru pudru lub do smaku
25 g żelatyny
ok. 80 ml wody
wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie razem ze szklaneczką wkładamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, odsączamy na nadmiaru wody. Dodajemy cukier i miksujemy np. blenderem na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Gotowy mus wylewamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. świeżymi truskawkami, bitą śmietaną.