torcik z mascarpone i musem truskawkowym

25668

składniki na ciasto ucierane:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
2 jajka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 25 cm średnicy) pieczemy (bez termoobiegu) w 180 st. C przez ok. 20-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę z mascarpone:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
ok. 80 ml wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie wkładamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, miksujemy do połączenia. Następie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzonym cieście. Wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć możemy przy pomocy grzebienia cukierniczego utworzyć wzorek i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

składniki na mus truskawkowy:
ok. 750 g truskawek
50 g cukru pudru lub do smaku
25 g żelatyny
ok. 80 ml wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie razem ze szklaneczką wkładamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, odsączamy na nadmiaru wody. Dodajemy cukier i miksujemy np. blenderem na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Gotowy mus wylewamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. świeżymi truskawkami, bitą śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here