ciasto zemsta teściowej

963
[Głosów:14    Średnia:4.3/5]

składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
4 żółtka
70 g cukru pudru
250 g masła, schłodzonego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany

wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, siekamy a następie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków spożywczych i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Następnie wyciągamy jedną część, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ciasto jest bardzo kruche).

składniki na bezę:
4 białka
180 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, białka będą lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.

Drugą część ciasto rozwałkowujemy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21x32cm). Na wierzchy wykładamy ubite białka. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki wiśniowe
ok. 800 ml gorącej wody
500-600 g wiśni

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie.

Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 – 5 łyżek cukru pudru (więcej lub mniej, wg własnego smaku)

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę.

(Visited 1 822 times)

5 KOMENTARZE

  1. Ciasto wygląda i pewno smakuje znakomicie ale nie będę go robić ze względu na nazwę, która przywołuje niezdrowe emocje i skojarzenia. To jest przecież odmiana „Malinowej chmurki”, powinno się nazywać „Wiśniowa mgiełka” na przykład.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here