sernik z jagodami

9301

składniki na ciasto kruche:
450 g mąki
110 g cukru
200 g masła, schłodzonego
4 jajka (same żółtka)
1 łyżka octu
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja podpiekłam w 180 st. C na lekko rumiano).

składniki na masę serową:
1500 g sera, zmielonego
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
350 g cukru
200 g masła, miękkiego
100 g śmietany, zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 500 g jagód
opcjonalnie:
1 łyżka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, ser, śmietanę, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną, opcjonalnie ekstrakt. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.

Wykładamy na spód ciasta. Na masie serowej równomiernie rozkładamy większą część jagód. Na jagodach układamy kratkę z pozostałego ciasta. Środek każdej kratki uzupełniamy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez ok. 60-70 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here