pieczone pierożki z wiśniami

3797

składniki:
300 g mąki
150 g masła lub margaryny, schłodzonego
3 łyżki zimnej widy
1 szczypta soli
30 g cukru z prawdziwą wanilią
ok. 400 g wydrylowanych wiśni
dodatkowo:
1 jajko do smarowania pierożków
cukier kryształ lub cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min w lodówce. Wiśnie mieszamy z cukrem z wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5mm. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy wiśnie i zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy obficie posypać cukrem kryształem. Pieczemy w 180-200 st. C do zrumienienia. Jeśli nie posypaliśmy cukrem kryształem to po upieczenia oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here