
składniki:
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g czekolady gorzkiej
100 g cukru pudru
500 ml śmietanki 30 %
200-300 ml wódki
opcjonalnie:
2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, pozostawiamy na parę minut a następnie mieszamy, aż czekolada się całkowicie połączy ze śmietanką. Następnie wstawiamy na ogień, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika oraz opcjonalnie krem czekoladowo-orzechowy mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy alkohol i mieszamy. Gotowy likier przelewamy do buteleczek.


inspiracja z przepisu znalezionego na claudia.pl
























![porterówka [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/12/porterowka1b1.jpg)
![likier truskawkowo różany [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/likier_truskawka_roza.jpg)
![domowy likier jajeczny – ajerkoniak [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/03/likier_jajeczny.jpg)
![likier kawowy [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/ngg_featured/likier_kawowy_3.jpg)

![likier orzechowy [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2015/02/likier_orzech.jpg)
![likier kawowy – pyszny i bardzo łatwy [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/ngg_featured/likier_kawowy_d.jpg)



uwielbiam domowej roboty likiery. Są idealnym pomysłem na świąteczny prezent!