likier piernikowy

12291

składniki:
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g czekolady gorzkiej
100 g cukru pudru
500 ml śmietanki 30 %
200-300 ml wódki
opcjonalnie:
2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, pozostawiamy na parę minut a następnie mieszamy, aż czekolada się całkowicie połączy ze śmietanką. Następnie wstawiamy na ogień, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika oraz opcjonalnie krem czekoladowo-orzechowy mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy alkohol i mieszamy. Gotowy likier przelewamy do buteleczek.

inspiracja z przepisu znalezionego na claudia.pl

1 KOMENTARZ

Skomentuj Karmel-itka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here