składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy formę (ok.22c32cm, wyłożoną papierem do pieczenia), a drugą wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Ja spód ciasta podpiekam.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego trzykrotnie
200 g cukru
150 g masła, w temperaturze pokojowej
3 jajka
2 budynie waniliowe
opcjonalnie:
1 łyżeczka olejku cytrynowego
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz jajkami. Dodajemy zmielony ser, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Na podpieczony spód wykładamy masę serową.
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
5 białek
200 g cukru
wykonanie:
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę i układamy na masie serowej. Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubite białka równomiernie wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.