składniki:
240 g mąki
3 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
25 g kakao
80 ml wody
200 g masła
100 g dżemu z czarnej porzeczki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło, wodę, cukier oraz kakao wkładamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na ok. 5 min. Do ciepłej masy dodajemy dżem oraz żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×25 cm – miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez o. 40-50 min. Wystudzony murzynek polewamy polewą.
składniki na polewę:
80 g masła
4 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i zagotowujemy cały czas mieszając.
Zapraszam do pooglądania zamieszczonego poniżej filmu jak wykonać murzynek krok po kroku 🙂