składniki na ciasto:
265 g mąki orkiszowej lub pszennej
210 g cukru (2 łyżki odkładamy)
250 g masła
125 ml wody
5 jajek
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem oraz kakao. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki.
składniki na krem z bitej śmietany:
400 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
125 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się.
składniki na czekoladową polewę:
100 g czekolady deserowej
60 g masła
wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto.
Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy czekoladową polewą. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)