składniki:
300 g mąki
100 -150 g cukru
150 g masła, miękkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dodatkowo:
kolorowe cukiereczki np. lentilki, orzeszki
wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz solą. Miksujemy, ciasto wyjdzie bardzo gęste. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. 5 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy. Odrywamy po kawałeczku. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego układamy kilka cukiereczków. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
bardzo fajne ciasteczka 🙂