muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i wisienką

2774

składniki:
250 g mąki
100 g cukru
100 g masła
150 ml mleka
2 jajka
50 g czekolady deserowej, posiekanej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 słoiczka konfitur wiśniowych

wykonanie:
Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki (12 szt.) wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce ciasta, na środek każdego ciasta nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki konfitury (tak żeby, w każdej muffince znajdował się przynajmniej jeden owoc wiśni z konfitury). Następnie przykrywamy konfiturę pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na bitą śmietanę:
ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Gotową ubitą śmietaną dekorujemy muffinki. Na środek każdej układamy wisienkę, może być z konfitury.

muffiny_wisnia3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here