RSS

ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

Czerwiec 19

ciastka_fr_bitsmiet_trusskładniki:
1 płat ciasta francuskiego
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
ok. 2 łyżki cukru trzcinowego
truskawki
ok. 3 kostki startej czekolady

wykonanie:
Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy obsypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na środek każdego ciasteczka i dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą.

c5

c6

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 19 czerwca 2016 in ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *