RSS

powidła z dyni

Grudzień 12
powidła z dyni

powidla_dynia4
składniki:
ok. 1000 g dyni, obranej
sok z 2 cytryn
400 g cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
250 ml wody
opcjonalnie:
parę goździków

wykonanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła przekładamy do wyprażonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy.

powidla_dynia

powidla_dynia1

 

Posted by on 12 grudnia 2016 in dodatki, przetwory, śniadania

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *