składniki na ciasto pizzy:
250 g mąki
5 g drożdży suchych
3/4 szkl letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
wykonanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto (nie powinno być twarde). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 min.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy szpatułką na podsypaną mąką stolnicę, (jeśli ciasto wyszło bardzo luźne to dodajemy trochę mąki) zagniatamy chwilkę, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do ponowne wyrośnięcia.
składniki na sos do pizzy:
1/2 puszki pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelu i miksujemy blenderem. Następnie, gotujemy, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęściejszy.
składniki na wierzch pizzy:
200 – 250 g sera mozzarella
100 g kiełbasy
10 czarnych oliwek bez pestek
5 pomidorków koktajlowych
suszone oregano
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Blachę natłuszczamy oliwą, wykładamy na nią ciasto i formujemy okrągły placek. Na wierzchu rozsmarowujemy sos, układamy porwaną na kawałki mozzarellę, pokrojoną w plastry kiełbasę, oliwki przekrojone wzdłuż, pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 20 – 25 min.