składniki na biszkopt:
4 jaja
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
składniki na masę budyniową:
500 g mleka
120 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła
wykonanie:
300 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu.
składniki na masę jabłkową:
5 jabłek (które nie tracą koloru po starciu lub do jabłek można dodać sok z cytryny i wymieszać)
3 galaretki agrestowe
1000 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok i mieszamy je z tężejącą galaretką.
posypka ciasta:
70 g wiórek kokosowych
10 g masła
2 łyżeczki cukru
wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy.
Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka.
Ciasto trociniak to ciasto biszkoptowe z masą budyniową, galaretką z tartymi jabłkami i prażonym kokosem.
Pięknie wyglada i ta zielona warstwa swietna jest 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję, o tak jest pyszne 🙂 polecam…
Piękne ciacho- bardzo lubię masę z jabłek i galaretki-jest przepyszna- muszę wypróbować Twój przepis:)
jest naprawdę pyszne 🙂 polecam
Smakowicie wygląda 🙂
Czy do tej masy budyniowej mają być tylko 2 łyżki budyniu? Czy 2 opakowania…?
tak jak jest napisane 🙂 2 łyżki budyniu 🙂
A jakie jablka beda nahlepsze?
Jabłka, które szybko nie czernieją po starciu.
Uwielbiam to ciacho 🙂
Krem budyniowy zważył się, co mi nie poszło?
Temperatura budyniu i masła przed miksowaniem powinna być jednakowa (najlepiej pokojowa). Np. budyń nie powinien być zimniejszy od masła.
Odkryłam niedawno Pani bloga i muszę napisać, że jestem zachwycona przepisami! Są takie „swojskie”, domowe, ze składników, które w większości ma się w domu. Dopiero zaczęłam „testowanie” od Trociniaka – wyszedł przepyszny 🙂
pozdrawiam i życzę wielu smakowitych pomysłów.
Dziękuję za miły komentarz 🙂 i życzę samych pyszności 🙂
500 g mleka, czyli ile ml?
Pozdrawiam.
Czyli 500 ml 🙂 Pozdrawiam 🙂
Robiłam Trociniaka 🙂 przepyszne 🙂
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Można, wagowo tyle samo co ziemniaczanej.
nie potrzeba, ta ilość jest wystarczająca.
Jaką odmianę jabłek polecasz aby nie ściemniały? 🙂
Ja użyłam jabłek, które rosną w moim ogrodzie, nie wiem jak się nazywa akurat ta jabłoń. Najlepiej samemu testować jabłka. Można również spróbować skropić jabłka sokiem z cytryny.
A jakaś podpowiedź co do jabłek ? Jakich Pani użyła ? Chciałabym, aby wyszedł mi taki ładny kolor jak u Pani 🙂
Ja użyłam jabłek, które rosną w moim ogrodzie, nie wiem jak się nazywa akurat ta jabłoń. Poszukałam trochę w internecie 😉 i ponoć odmiana jabłek Cortlandy i Lobo nie ciemnieje, najlepiej samemu testować jabłka.
Budyń nie wyszedł taki gęsty jakiego się spodziewałam. Tak ma zostać, zanim dodam masło?
Trudno mi ocenić jaki wyszedł ale budyń nie może być lejący. Jeśli jest w miarę stabilny to masło „zwiąże” krem.
Moje ulubione ciasto <3