delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne

88883


składniki na biszkopt:

4 jaja
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę budyniową:
500 g mleka
120 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła

wykonanie:
300 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu.

składniki na masę jabłkową:
5 jabłek (które nie tracą koloru po starciu lub do jabłek można dodać sok z cytryny i wymieszać)
3 galaretki agrestowe
1000 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok i mieszamy je z tężejącą galaretką.

posypka ciasta:
70 g wiórek kokosowych
10 g masła
2 łyżeczki cukru

wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy.

Ciasto : biszkopt – 3/4  masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka.

Ciasto trociniak to ciasto biszkoptowe z masą budyniową, galaretką z tartymi jabłkami i prażonym kokosem.

27 KOMENTARZE

    • Temperatura budyniu i masła przed miksowaniem powinna być jednakowa (najlepiej pokojowa). Np. budyń nie powinien być zimniejszy od masła.

      • Odkryłam niedawno Pani bloga i muszę napisać, że jestem zachwycona przepisami! Są takie „swojskie”, domowe, ze składników, które w większości ma się w domu. Dopiero zaczęłam „testowanie” od Trociniaka – wyszedł przepyszny 🙂
        pozdrawiam i życzę wielu smakowitych pomysłów.

    • Ja użyłam jabłek, które rosną w moim ogrodzie, nie wiem jak się nazywa akurat ta jabłoń. Najlepiej samemu testować jabłka. Można również spróbować skropić jabłka sokiem z cytryny.

    • Ja użyłam jabłek, które rosną w moim ogrodzie, nie wiem jak się nazywa akurat ta jabłoń. Poszukałam trochę w internecie 😉 i ponoć odmiana jabłek Cortlandy i Lobo nie ciemnieje, najlepiej samemu testować jabłka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here