sałatka warstwowa z ryżem i szynką

1886

 

składniki:
100 g ryżu
150 g szynki
4 jajka
3/4 słoika marynowanych pieczarek
1 puszka kukurydzy
natka pietruszki
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie: sproszkowana papryka

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy warstwowo: ryż, szynkę, połowę kukurydzy, majonez, resztę kukurydzy, jajka, solimy, posypujemy pieprzem oraz papryką, pieczarki, natka pietruszki. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here