omlet biszkoptowy

415
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
1 szczypta soli
dodatkowo:
masło klarowane do smażenia
ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach do połączenia się z białkami. Dodajemy przesianą mąkę i przy pomocy np. drewnianej łyżki delikatnie mieszamy na gładką masę. W miedzy czasie rozgrzewamy patelnię z masłem (z nieprzywierającą powłoką, o średnicy ok.  20 cm średnicy). Przekładamy masę i smażymy na małym ogniu, przez ok. 3-4 min. (bez przykrycia). Następnie odwracamy na druga stronę i smażymy do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ulubionym np. dżemem.

omlet_biszkoptowy2

omlet_biszkoptowy3

(Visited 1 850 times)

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here