składniki na I ciasto piernikowe:
(potrzebujemy 2 takie ciasta)
225 g pierniczków (suchych, lukrowanych)
70 g mąki ziemniaczanej
115 g cukru
4 jajka (osobno biała i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Pierniczki mielimy jak najdrobniej i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st.C. Po upieczeniu odstawimy cisto do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
130 g cukru
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła, w temperaturze pokojowej
wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółta, mąkę orkiszową lub pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę.
składniki wkładkę galaretkową:
1000 ml kompotu z owocami czarnej porzeczki
2 czerwone galaretki
woda, dopełnienie kompotu
wykonanie:
Z kompotu odsączamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia.
wykonanie ciasta:
Do foremki wkładamy jedno ciasto piernikowe, wykładamy równomiernie 1/2 część kremu budyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową.
składniki na polewę czekoladową:
130 g masła lub margaryny
3 łyżki kakao, kopiate
5 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody, gorącej
5 łyżek kwaśnej śmietany
wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników.Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta.
wspaniałe ciacho,…. szczególnie przyciąga uwage galaretka 🙂