sałatka meksykańska król imprezy

6388

składniki:
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
1 opakowanie chipsów nachos
1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej
3 cebule
4 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
200 g sera żółtego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek majonezu
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
tłuszcz do smażenia
sproszkowana ostra papryka
sól, pieprz

wykonanie:
Cebule obieramy, jedną kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem smażymy. Usmażone pieczarki przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą cebulę również kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z łuszczem, dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Majonez Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Pomidory kroimy w kostkę.
Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na sos. Nachosy układamy przy krawędzi salaterki tworząc „koronę”, pozostałe kruszymy i posypujemy wierzch sałatki. Gotową schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz.

4 KOMENTARZE

Skomentuj Lena Gotuje Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here