trufle czekoladowe z nutką wina

2605

składniki:
150 g czekolady gorzkiej
50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego)
80 ml śmietanki kremówki 30%
kakao do obtoczenia
opcjonalnie:
wiśnie z likieru

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy (schładzamy) do stężenia. Jo pozostawiałam w lodówce na noc. Następnie formujemy małe kuleczki (polecam tą czynność wykonać w ochronnych rękawiczkach 😉 ) i obtaczamy w kakao. Opcjonalnie podczas formowania kuleczek, najpierw masę spłaszczamy, układamy pi jednej wisience, sklejamy, formujemy kuleczkę i obtaczamy w kakao. Gotowe schładzamy i przechowujemy w lodówce. Te trufelki rozpływają się w ustach… 🙂 i polecam opcję z wisienką 🙂

2 KOMENTARZE

Skomentuj gin Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here